Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Aktuális

Tavaszi tennivalók

Tavaszi munkák a kertben

Amint elolvadt a hó, az ember kimerészkedik a kertbe, és körülnéz. Na igen. Itt az ideje egy jó kis tavaszi nagytakarításnak.

 

 

Teendők a fák körül

 

Nézzük a fákat! Előfordul, hogy némelyik megsínyli a telet: lehetnek kisebb fagyások, a hó alatt letörhetett néhány ág.Még rügyfakadás előtt van itt az ideje a metszésnek


A töréseket vágjuk tisztára, és kezeljük le. Az elszáradt ágakat távolítsuk el. Még mielőtt teljes fordulaton beindul a nedvkeringés a fában, végezzük el a koronaalakítást, vágjuk le a nem kívánatos irányba növő ágakat és a vízhajtásokat.

 

A jobb termés érdekében gyümölcsfáink zömét évente metszeni szükséges. A helyes technika elsajátítása nem boszorkányság, de aki nem szívesen kísérletezik, inkább bízza hozzáértő kezekre.

 

Rügypattanás előtt van itt az ideje a lemosó permetezésnek. Ennek az a jelentősége, hogy ilyenkor sokkal töményebb koncentrációban juttathatók ki a vegyszerek, anélkül, hogy a növényt károsítanánk vele. A kórokozók pedig már felébredtek téli álmukból, és jóval érzékenyebbek a vegyszerekre.

 

A lemosó permetezést rügyfakadás előtt végezzükA permetezés nem jelent szükségszerűen „mérgeket”! Akinek gyümölcsfái vannak, és idegenkedik a szermaradványok gondolatától (ezek jelenléte egyébként a helyesen időzített vegyszerezéssel és a várakozási idők betartásával kivédhető), annak sem kell lemondania a kártevők elleni védekezésről, hiszen kaphatók és alkalmazhatók „biovegyszerek” is. Ilyen pl. a régi, jó bevált bordói lé, vagy a mészkénlé. Ezek nem felszívódó szerek, tehát olyankor érdemes kijuttatni őket, amikor néhány napig várhatóan nem esik az eső. Használatuk biotermesztésben is engedélyezett. Beszerezhetők pl. a különböző gyümölcsmolyokat, tetveket ellenállhatatlanul vonzó színes, ragadós lapocskák és feromonos rovarcsapdák is. Természetesen ezek a biológiai védekezési módok használhatók a dísznövények esetében is.

 

 

Bokros teendők


A cserejesorokat, sövényeket szintén érdemes végignézni, a szükséges alakításokat elvégezni.

 

A hó elleni védekezésképpen bekötözött tujákat most már – remélhetőleg – kicsomagolhatjuk.

 

Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról: használhatunk szrves trágyát, kombinált műtrágyát, vagy tartós hatású, lassan lebomló műtrágyákat.

 

Ha cserjéink, fáink tövét kéregmulccsal takartuk, vizsgáljuk meg, mennyire komposztálódott már az alsó réteg. Pótoljuk a kérget, hogy kb. 4-5 cm vastagon fedje talajt.

 

 

ÖntözőrendszerA kert árnyékos részein jó talajtakaró az ibolya

 

Az öntözőrendszereket is átvizsgáljuk ilyenkor, és próbaöntözést végzünk. Azt, hogy mikortól kell indítani a rendszert, persze az időjárás határozza meg.

 

 

Kerti tó

 

Kerti tavunk jóval lassabban éledezik, mint a kert többi része. A víz jóval lassabban melegszik fel, mint a talaj és a levegő; gyakori, hogy még jég van a tavon, miközben már mindenhol felolvadt a hó, és előbújtak a krókuszok is. A tavaszi tótakarításról részletesen itt olvashat!

 

 


Virágzó bokrokból is ültethetünk sövényt (aranyvesszőÖAz általános tavaszi nagytakarítás

 

Az általános nagytakarítás keretében összegereblyézzük az utolsó lombseprés óta lehullott és ottmaradt leveleket, a letörött ágakat és egyéb téli hulladékot.


Ki lehet takarni a télire felkupacolt, érzékenyebb növényeket.

 

Még mielőtt elkezdene hajtani, nőni, jót tesz a pázsitnak egy gyepszellőztetés. Kisebb területen ez megoldható gereblyézéssel is – kiváló erőnlétnövelő gyakorlat – nagyobb felületre használjunk inkább szellőztető gépet. A fogak feltépik a fű közül a mohát, több levegőhöz és növekedési lehetőséghez juttatva a pázsitot.

 

 

Március-áprilisban javasoljuk tartós műtrágya kijuttatását is fűre.
És már nem kell sokat várni az első fűnyírásra...

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • A napsütötte rézsűben sziklakertet alakítottunk ki. (Családi ház, Óbuda)
  • Érdi családi ház kertjének komplett kialakításán dolgoztunk. A hátsó kert egy részlete látható a képen, a talajmunkák után.
  • A terasz mellett kezdődik a lépcsőzetes kialakítás, amit támfalak és azonos anyagból épült lépcsők tagolnak.
  • Sziklakert, félárnyékban az öreg fák tövében.
  • Rusztikus hangulatot kelt a színes beültetés a lépcső melletti teraszon.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!