Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Fürdőtó

A furdőtóban jól látható az úszó- és a növényes zónát elválasztó gerendafalHa nem ragaszkodunk a kristálytiszta medencéhez, és szívesen úszunk klórozott helyett természetes vizekben, szinte magától adódik az ötlet: hadd lehessen fürödni is a tóban! A fürdőtó kialakítása több ponton is eltér a "hagyományos" kerti tóétól.

 

A meder kialakítása

A medret úgy alakítjuk ki, hogy elegendő hely legyen az (kisebb fürdőtavak esetében is legalább néhány tempónyi) úszásra. Ehhez megfelelő mélység is kell – ha kis gyerekek vannak a családban, 1,5 méternél ne építsünk mélyebbet, esetleg alakítsunk ki egy külön, sekély pancsolórészt. A tó oldalát legalább egy helyen lépcsősre építjük, vagy egy stég kerül a partra, ahonnan létrán lehet megközelíteni a vizet. Az úszózónához egy sekélyebb, vízinövényekkel beültetett meder csatlakozik - minél nagyobb a növényes terület, annál hatékonyabb a biológiai szűrés.

 

Vízinövények

Növényeinknek nem tesz jót a taposás, és mi magunk is kerüljük a Balatonban a hínáros-nádasos részeket. A fürdőtóban elkülönül a fürdésre szolgáló medence a természetes szűrőközegként működő, sekélyebb növényes résztől. Ennek a két területnek a különválasztását el lehet érni a meder megfelelő kialakításával, de az is gyakori megoldás, hogy vörösfenyő gerendákkal határolják a víz alatt az „úszómedencét”. A vörösfenyő különleges tulajdonsága, hogy a víz alatt nem indul bomlásnak.

Úgy is megoldható az elkülönítés, hogy az úszó "medence" és a sekély szűrőzóna két külön tómederbe kerül, és a két tavat egy patak köti össze.

 

Vízgépészet, szűrés

biológiai szűrő fürdőtóhozMinél több a növény, annál hatékonyabb a természetes, biológiai szűrés. A tiszta vízhez azonban mindenképpen szükség van egy szűrőrendszer beépítésére. Biztonsági okokból a fürdőtó szűrőit és a víz áramlását biztosító szivattyút a tavon kívül helyezzük el. A szennyezett víz a tó alján kiépített tótőmlőn távozik a szűrőkhöz, ahol többrétegű szűrőközegen (mechanikus szűrő, aktív szén, zeolit), esetleg UV-szűrőn átáramolva a felszínen, kis patak, vagy akár vízesés formájában folyik vissza a tóba.

Mivel a fürdőtavak általában nagy méretűek, ezért nagyobb teljesítményű szűrő-szivattyú rendszerre van szükség. A víz szűréséről a szűrőrendszer és a növényzet gondoskodik - az úszómedencével ellentétben a fürdőtó vizének tisztításához nem használhatunk vegyszereket, hiszen ezzel a tó minden élőlényét elpusztítanánk!

A víz tisztaságát azzal is segíthetünk megőrizni, hogy fürdés előtt  közvetlenül nem használunk naptejet és egyéb kozmetikumokat.

 

KarbantartásAz úszózónát elválasztó vörösfenyő gerendák takarítása a fürdőtóban

A fürdőtóban is felgyűlik az iszap, elkerülhetetlen, hogy a szél, eső bemossa a környezetéből a szennyeződéseket, és a fákról is kerülhet bele levél. Az iszapolódás és az algásodás mértékétől függően két-három évente javasolt kitakarítani a tavat. Ezt a dísztavak takarításának módszere szerint végezzük: kiszivattyúzzuk a vizet, magasnyomású mosóval lemossuk a fóliáról és a fa elemekről az algás-iszapos réteget, a növényeket szükség szerint visszavágjuk, megosztjuk a töveket, vagy pótoljuk a hiányokat.

 

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • A napsütötte rézsűben sziklakertet alakítottunk ki. (Családi ház, Óbuda)
  • Kis kerti tó patakkal
  • Egy meredek terepen épített úszásra is alkalmas fürdőtó
  • A fügefa a kis kerti tó mellett és a határozott levélzetű mocsári nőszirom mediterrán jelleget kölcsönöz a kertnek.
  • A zöld 50 árnyalata :) és egy kis vörös.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!