Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Kertgondozás

Őszi kertápolás: ha hullanak a levelek

Színpompás sepernivaló

 Gyönyörűek az őszi színek, de a lombhullás kertgondozási feladatot is jelentKerttervezés során a fák, cserjék kiválasztásának egyik fontos szempontja, hogy ősszel milyen színűre vált majd a lombja. A kert új arcát mutathatja meg, amint színesedni kezdenek a levelek. A hársak, nyírek, berkenyék lombja például aranysárgára vált, az ecetfa, a vérbükk pirosra színeződik. A vadszőlőnek is ilyenkor „jön el az ideje”: a nyári fényes zöld levelek vörösre váltanak, közöttük a kis kék bogyók igazán remekül mutatnak… amíg mindez le nem hullik.

 

Sajnos, a csodálatos sárga és vörös levelek nem maradnak fent az ágakon. A fagyok közeledtével a fák megszabadulnak tőlük, és egykettőre vastag levélszőnyeg borítja a kertet, az utakat, a teraszt, de még a kerti tó felszínét is… Elő kell vennünk a lombseprűt. Szép időben kellemes testgyakorlás is lehet ez a kertgondozási tevékenység...

 

 

Söpörjük vagy ne söpörjük?

 Főszabályként kimondhatjuk: ahol a tulajdonost zavarják a levelek, onnan össze kell őket gyűjteni. Az első napok romantikája után pedig mindenkit zavarni kezd a rendetlenség a teraszon és az utakon. A virágágyásokból és a gyepfelületről azért is össze kell szedni a leveleket, mert a korhadásnak induló avarréteg kipusztítaná a maga alá temetett növényeket. Vagyis, ha nem szeretnénk foltos pázsitot, muszáj gereblyézni!


A már visszahúzódott növényeknek (például a hagymásoknak) nem árt az avartakaró, sőt, mivel tavaszig komposztálódnak a levelek, extra tápanyag-kiegészítéshez is jutnak. A bokrok alatt szintén meghagyhatjuk a leveleket, nem ártunk vele a sövénynek.

Fontos: ha egy növényt kórokozók támadtak meg, a beteg lombot és ágakat feltétlenül gyűjtsük össze és távolítsuk el a kertből!

 

Falevelek a kerti tó tükrénLevelek a kerti tó tükrén

Sajnos, nem maradnak ott. Alászállnak a tó mélyére, ott pedig hamar elkorhadnak. A lebomló levelek nemcsak az iszapréteget vastagítják a tófenéken, de a tél folyamán a bomlással keletkező gázok veszélyesek lehetnek a halakra (különösen, ha befagy a víz).

Már a kerti tó tervezése során is oda kell figyelnünk erre. Ha már adott a tó a fák alatt, az intenzív lombhullás néhány hetében érdemes egy hálót feszíteni a víztükör fölé.

 

 

Mit tehetünk az avarral?Őszi kertgondozás Budapesten és körnéykén

 A leginkább környezetbarát megoldás a komposztálás. Ha elég nagy a kert, és magunkénak érezzük a gondolatot, akkor egy félreeső sarokban összegyűjthetjük a lehullott leveleket és a fűnyírás során keletkezett nyesedéket. A jól kezelt komposztnak nincs kellemetlen szaga, és pár éven belül kiváló szervesanyag-utánpótlást biztosít kertünknek.

 

Sok településen léteznek lakossági komposztudvarok is, illetve több önkormányzat biztosít zöldhulladékos zsákokat. Az ezekbe gyűjtött lombot, ágnyesedéket meghatározott időszakokban elszállítják. Ha nagy mennyiségű zöldhulladék gyűlik össze, érdemes konténert kérni, és abban elvitetni.

 

Megszabadulhatunk a falevelektől úgy is, hogy elégetjük. A konfliktusok elkerülése érdekében azonban tájékozódjunk a helyi szabályokról, mielőtt nekilátunk, és egyeztessünk a szomszédokkal! Sok helyen tilos, vagy csak bizonyos napokon engedélyezett az avarégetés. Ha egy régebb óta gyűlő kupacot akarunk meggyújtani, először mindig forgassuk át, hogy az esetleg az aljába vackoló sünök vagy más apró állatok el tudjanak menekülni!

 

Ha szakértő kezekre bízná az őszi kertgondozási munkákat, kérje ajánlatunkat!
Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Tavasz a kerti tó partján
  • Terméskő támfalak tagolják a kertet
  • Az előző képen látható tó egy kétmedencés kerti tórendszer felső tava. A két tavat patak köti össze.
  • Egy régi úszótó elkészült felújítása
  • Egy esővíz tárolására készített víztározó szántóföldi öntözés céljából

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!