Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

A 8 leggyakoribb hiba, amit tóépítés során elkövetnek

„Tavaly nyáron építettünk egy kis tavat a kertünkben, de…” Minden évben több ilyen kezdetű telefont vagy e-mailt kapunk.

Senkit nem szeretnénk lebeszélni az önálló alkotómunka örömeiről, ezért is szeretném felhívni a figyelmet arra a néhány alapvető dologra, amit érdemes egy kerti tó építése során szem előtt tartani, és amit ha elrontunk, nagyon nehéz a későbbiekben korrigálni.

 

1. A kerti tó a kert közepére, reggeltől estig tűző napra került.

A folyamatos napsütés kedvez az algáknak, árnyékolás híján nehéz védekezni ellenük.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a hely kiválasztásának a fontosságát. Ha kerti tavat szeretnénk, olyan helyet válasszunk, ahol lehetőleg a reggeli órákban kap majd csak napot a víz. Az egész napos (különösen a déli, merőleges napsugarak) napsütés felmelegíti a vizet, és az algák rövid időn belül elszaporodnak.

A tűző napra megépített tavat utólag nehéz beárnyékolni, hiszen, ha fákat ültetünk a közelbe, azok csak évek múltán érik el a megfelelő méretet. Ültessünk a déli oldalra magas növényeket (ez  csak akkor jó megoldás, ha nem erről az oldalról látunk rá a tóra), és a felszín minél nagyobb részét borítsuk be úszó növényekkel. A tavirózsák hatalmas levelei szintén nagyon jó árnyékolók.

 

2. A tavat dús lombozatú diófa árnyékolja.

A vízbe hulló levelek a tó eliszapolódásához vezetnek.

Az árnyék nagyon jó, a vízbe belehulló falevél már kevésbé. A lebomló levelekből felszabaduló szerves anyag a tó eliszapolódásához vezet. Egyes fafajok, például a diófa leveleiből pedig olyan anyagok oldódnak ki, amelyek a tó egész életközösségére nézve veszélyesek.

Ha a tavunk partján fák nőnek, lombhullás idején feszítsünk ki egy raselhálót a víz fölé, amivel fel tudjuk fogni a leveleket. Készüljünk fel rá, hogy a fokozott iszapképződés miatt gyakrabban lesz szükség a kerti tó takarítására.

 

3. A kerti tó medrében elfelejtettek ültetőlépcsőket kialakítani.

A kisebb vízborítást igénylő mocsári növényeknek nincs megfelelő élőhely.

Meglepően gyakran találkozunk ezzel a hibával. Ha egyenletes, meredek oldalfalakat alakítunk ki a tóban, akkor a kisebb vízborítást igénylő mocsári növényeket nem tudjuk beültetni. A tó ráadásul halálos csapdává válhat a kertünkbe látogató apró állatok (például sünök, de akár a kedvenc macskánk) számára is, ha a meredek falon nem tudnak kikapaszkodni a vízből.

Ezt a problémát a tó átépítése nélkül nehezen és csak kompromisszumok árán lehet orvosolni.

 

4. Túl sekély lett a meder, pedig a tulajdonos nagyon szeretne tavirózsákat.

A tavirózsák biztonságos teleltetéséhez legalább 100 cm vízmélység szükséges.

A normál tavirózsák 80-120 cm vízmélységet igényelnek. Ha a tó ennél sekélyebb, próbálkozzunk meg a törpe tavirózsa-fajtákkal, amelyek 60-80 cm mély vízben is megélnek. Biztonságos telelésükhöz minimum egy méteres víz szükséges.

 

5. Túlméretezték a kerti tóhoz csatlakozó patakot, vagy vízesést.

Ha túl nagy felületen mozgatjuk a vizet, nagyon megnő a párolgási veszteség.

Gondoljuk végig: a tó és a patak egy rendszert alkot, amiben adott mennyiségű vizet keringtet a szivattyú. Ha túl hosszú és bővizű a patak (vagy a vízesés), akkor a feltöltött tóból a patak beindítása után el fog tűnni a víz. Ezt a mennyiséget pótolni kell. Ha viszont leállítjuk a patakot, gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről.

A nagy felületen áramló víz jelentősen megnöveli a párolgási veszteséget, folyamatosan gondoskodjunk a víz pótlásáról!

 

6. Rengeteg halat telepítenek a tóba.

Felborul a természetes egyensúly, romlik a vízminőség

A kerti tó méretéhez képest túlzott méretű halállomány felborítja a természetes egyensúlyt, és a vízminőség romlásához, az algák elszaporodásához vezet. Ezt a hibát viszonylag könnyű orvosolni: ajándékozzuk vagy adjuk el felesleges halainkat.

 

7. A kerti tóba beköltöztették a család kedvenc teknősét.

A tófólia könnyen kiszakad, és a "normál" kerti tavat nehéz takarítani.

A fóliázott kerti tó sajnos nem alkalmas teknősök tartására, az állatok karma kiszakítja a fóliát. Teknőseink számára inkább építsünk betonozott medencét, vagy használjunk erős műanyagból készült tómedret. Feltétlenül gondoljunk arra, hogy az állatok medencéjét takarítani is kell!

 

8. A kutya örömmel használja a tavat, és ez meg is látszik rajta…

fegyelmezzük kedvencünket, vagy kerítsük el a tavat.

Ha a kutyánk szívesen fürdőzik a kerti tóban, akkor előbb-utóbb letúrja a szegélyről a kavicsokat a vízbe, kitapossa vagy kiszaggatja a növényeket, vékonyabb fólia és nagy kutya esetén előfordulhat, hogy a vízzáró réteget is kiszakítja. Sajnos erre is az érvényes, mint a kert egészére: csak ha jól nevelt, fegyelmezett kutyánk van, akkor bízhatunk benne, hogy a tó többé-kevésbé olyan állapotban marad, mint ahogyan látni szeretnénk. Ha nem tudunk hatni a kutyára, próbáljuk meg elkeríteni a tavat és környékét.

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Sövényrészlet: a vegyes fa- és bokorsor tökéletesen eltakarja a kerítést. A színes bogyójú, szúrós tűztövis a madarak kedvence. (Családi ház, Óbuda)
  • A támfal anyagából épült a lépcső.
  • A zöld 50 árnyalata :) és egy kis vörös.
  • Rendkívül elegáns szoliter növény a japán juhar. A sövény és az ápolt gyep zöldje kiemeli a színes, szeldelt levelek és a nemes formájú fa szépségét.
  • Tujafák tövében megbúvó budai fürdőtó, a tulaj kérésére változatos kőszegéllyel.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!