Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Tóépítés: hogyan készül a tó?

Kerti tó és patakTöbbféle technikával is épülhet tó a kertünkben, cikkünkben számba vesszük a lehetőségeket. Bármelyik mellett döntünk is azonban, van néhány kérdés, amelyet mindenképpen tisztáznunk kell.

 

Mielőtt nekilátunk - a tó helye

 

Alapvető fontosságú kérdés a tó helyének megfelelő kijelölése. Ideális esetben a tó olyan helyre kerül, ahol legfeljebb napi 3-4 órán át kap teljes napsütést, a fennmaradó időben fák, bokrok, egy épület fala, vagy más tereptárgyak árnyékolják. Ez segít megelőzni a túlmelegedést, amely az algásodási problémák egyik fő forrása.

A tó fekvését befolyásoló másik fontos szempont természetesen a betekintés-rálátás iránya, hiszen azért építünk tavat, hogy utána gyönyörködhessünk benne. A háztól való távolság kijelölésekor vegyük figyelembe, hogy mennyire zavarhat esetleg a patak vagy szökőkút csobogása.

Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, kitűzzük a tómeder körvonalát, kijelöljük a vízszintet.


Szintezett tómeder, homokbélelésA meder kiásása

 

A tó méretétől függően ez jelenthet gépi, vagy kézi földmunkát. Ha elkészült a meder, a megfelelő mélységekben kialakítjuk a növényültető lépcsőket, vagy a fürdőtó bejárati lépcsőit. Vízszintbe állítjuk a partszéleket, majd következhet - fóliás és PVC tavak esetében - a meder bélelése homokkal és geotextillel. Erre a fólia védelme érdekében van szükség.

Ahol magas a talajvíz, ott a tómeder kialakítása után vízzáró rétegre már nincs szükség. Az így kialakított tavak vízszintje a talajvíz általános szintjétől függően változik, vagyis száraz időszakban előfordulhat, hogy a kritikus szint alá csökken. Ilyen tavak kialakítását inkább csak a vizenyős, egyéb célokra nem hasznosítható területeken javasoljuk.

 

A vízzáró réteg


Tófólia

Kétségtelenül ez a legnépszerűbb anyag a tóépítők körében. Nem véletlen: gyakorlatilag bármilyen forma kialakítható a segítségével, tartós, a partszéleken jól elfedhető. Különböző szélességű tekercsekben kapható, nagy tavaknál gyakori, hogy toldani kell a darabokat.

A kereskedelemben PVC és gumi tófólia kapható. Mindkettő tartós, jól formálható anyag, a gumifólia előnye, hogy a cselesebb íveket, kisebb toldásokat (pl. egy cső bekötésének helyét) egyszerűbben és biztosabban meg lehet vele oldani. Jóval tovább megőrzi rugalmasságát, mint a PVC.

Egy kis anyagismeret a tóépítéshez :)

Ha házilag szeretne tavat építeni, akkor ezt a két fóliatípust ajánlom. A mezőgazdasági fólia (ebből is van fekete) könnyen szakad, nem UV-stabil, tóépítési célra nem alkalmas!

 

Kész PVC tómedrek

Barkácsáruházakban, kertészeti árudákban kapható kisebb tómedrek, elsősorban helyszűkében lévő kertekbe ajánlott a telepítésük. Jóval bonyolultabb lerakni őket, mint egy hasonló méretű fóliás tavat készíteni (pontos negatív formát kell alkotnunk, különben billegni fog rajta a medence). Sajnos, elég sekélyek, ezért nagyobb termetű, erőteljesebben terjedő növényeket nem lehet beültetni, és - a legnagyobbak kivételével - a tavirózsák számára sincs elegendő mélységű víz bennük. Ha ilyen tó megvásárlásán gondolkodik, érdemes ajánlatot kérni fóliás tó építésére - az árkülönbség gyakran elhanyagolható.

 

Vízgépészet

Már a tó megtervezése során - a megrendelővel egyeztetve - kiválasztjuk a megfelelő teljesítményű szűrőt és szivattyút.  Külső szűrő esetén kialakítjuk a megfelelő takarást a parton, összeállítjuk a vízforgató rendszert. Igény esetén beszereljük a világítást és a vízjátékokat.

 

Kavicsborítás és görgetegkövek a kerti tó szegélyébenVízinövények ültetése

A megfelelő mélységű ültetőlépcsőkre beültetjük a növényeket. A növényekről bővebben Vízinövény-katalógusunkban, a telepítés részleteiről itt olvashat.

 

A partszegély kialakítása

A természetes összhatás érdekében a parton kaviccsal, kövekkel fedjük el a fóliát. A dekorációs réteget általában műanyag hálós-betonos erősítéssel alakítjuk ki. Ennek az az előnye, hogy a takarásra használt kavics nem pereg le a tó aljára (különösen azokban a kertekben szokott ez gondot okozni, ahol kutya is van). Mesterséges medence voltát felvállaló (határozott geometrikus formájú) tónál a partszegély készülhet durván simított vagy tőzeggel kevert betonból is.

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • Néhány fűnyírással később...
  • A teraszok beültetve
  • Érdi családi ház kertjének komplett kialakításán dolgoztunk. A hátsó kert egy részlete látható a képen, a talajmunkák után.
  • Tavasz a kerti tó partján
  • Sövényrészlet: a vegyes fa- és bokorsor tökéletesen eltakarja a kerítést. A színes bogyójú, szúrós tűztövis a madarak kedvence. (Családi ház, Óbuda)

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!