Kertépítés, tóépítés Budapesten és környékén díjtalan helyszíni felméréssel

Aesculus kertészet központi e-mail cím: info@toepites.hu

Szakértőnk, Tóth Zoltán hétköznap 9-19h között fogadja hívását: +36 20 981 6810
kertépítés - kertgondozás - kerti tó építése témakörökben

Tóépítés

Kicsiben is lehet

 


Apró, mobil víztükör - tőzegbeton dézsatavakA víz közelsége mindig üdítő. Sokan azonban úgy gondolják, hogy egy „igazi” tó talán túl nagy beruházás, rendben tartása pedig túl sok gonddal jár. Sokan pedig nem szeretnék a már beállt kertet megbontani. Nekik ajánljuk a dézsatavakat.

Ezek az apró tavak kertünk vagy teraszunk bármelyik alkalmas szegletében elhelyezhetők, és szervesen beilleszthetők a már beállt kertekbe is. Így azoknak sem kell lemondani a vízcsobogásról és az inni járó madarak látványáról, akik ódzkodnak egy nagyobb tó létesítésétől.


Kertészeti kiállításokon, árudákban mindig nagy érdeklődés és tetszés övezi a kiállított dézsatavas installációt. Az első kérdés szinte mindig így hangzik:
 

 

Miből van ez?

 

A dézsatavak dróthálóval erősített tőzegbetonból készültek, alapjuk kemény műanyag dézsa.


Dézsató tőzegbeton borítással. Ez az anyag változatos belső kaialkítást tesz lehetővé.Minden tavacskát egyedileg készítünk el, a megrendelő igényeihez igazodva. (Ugyanúgy, mint a nagyobb, fóliás kerti tavaknál.)

 

A tőzeges beton jóval természetesebb, „kőszerű” hatást kelt, mint a normál beton vagy műkő; ehhez sokkal hozzájárulnak a beépített faágak. A vízjátékot egy 220 V feszültséget igénylő szivattyú működteti.
 Variációk

A kis tavak méretét és formáját az alapjukat képező dézsák határozzák meg.


A leggyakrabban a 45 cm mély, 90, illetve 110 cm átmérőjű dézsákat használjuk. A leginkább a 110 cm átmérőjű méret vált be, ennek akkora a súlya, hogy üres állapotban 2-3 ember szükség esetén könnyen odébb tudja tenni. Természetesen az is elképzelhető, hogy a kertben/háztartásban rendelkezésre álló nagyobb edényt újítsunk fel vagy alakítsunk át erre a célra, ha az egyébként megfelelő méretű és alakú.


A végső formát a megrendelő igényei szerint alakítjuk ki.Eddig bevált formák:

 

kerek_dezsato_forrassal_900
 
A dézsa egyik oldalán, a fatörzs mellett „minivízesés” csörgedezik.

Ez a leginkább helytakarékos kialakítás, hiszen így a dézsán belül csörgedezik a kis forrás.

 

 

 
Dézsató mini vízeséssel, forrással
A patakelemmel kombinált dézsa egy kiemelt ágyásba került.

A beültetés természetesen mindig a kert adottságaihoz igazodik.
 

 

 

 
Belső térben elhelyezett dézsató szobanövényes beültetéssel

 

 

 

Patakelemmel kiegészített dézsató, belső térben, szobanövényes beültetéssel.
 

 

 

 

Kis vízfelület kiemelt ágyásban

 

 

 

 

 

A kis vízfelületet jelentősebb látványelemmé teszi, ha kiemelt ágyásban helyezzük el az összeállítást.
 

 


 
A tó elhelyezése


Árnyékos helyen helyezzük el a tavat! Napos helyen ez a viszonylag kis mennyiségű víz néhány nap alatt túlmelegszik, és megkezdődik az algásodás.

A tavat elhelyezhetjük az erkélyen, teraszon, a kertben a földön vízszintbe állítva, de be is süllyeszthetjük talajba.

A felső, a tó vizével nem érintkező ültetőzsebekben rendszeresen öntözzük a növényeket!

 

 
Karbantartás, takarítás


A tőzegbeton – tőzegtartalmánál fogva – sérülékenyebb, „puhább” a hagyományos betonnál. Rendeltetésszerű használat esetén ez nem jelent gondot. Mellékelünk egy „javítókészletet”, ha pl. áthelyezés során mégis megsérülne, keverjük pépesre a mellékelt porszerű anyagot egy kevés vízzel, ezzel javítsuk ki a sérülést. Egy napos száradás után újra használható.

Ha bealgásodik a tó, a szivattyúval pumpáljuk ki a vizet (vagyis a vízjáték vagy forrás csöve helyére dugjunk egy másik csövet, és vezessük ki a kertbe), és tiszta vízzel, gyökérkefével takarítsuk ki a medret. Ne használjunk vegyszereket!

 


Téli gondozás
 

A tavat télire ki kell üríteni, hiszen a befagyó víz szétrepesztené a műanyag dézsát. Takarjuk le, és gondoskodjunk róla, hogy a hólé ne folyhasson bele. A beültetett növények visszahúzódnak, nyugalmi állapotban letakarva is átvészelik a telet.

A szivattyút vegyük ki, és vigyük fagymentes helyre.

 


Tarthatok benne halakat?
 


Természetesen lehet benne halakat tartani: 1-2 kisebb aranyhal kényelmesen elúszkál benne, és visszafogott takarmányozás esetén nem növelik jelentősen a bealgásodás veszélyét. A szúnyoglárvákat ellenben remekül ritkítják. Télire azonban - lásd feljebb - másik lakóhelyről kell gondoskodnunk a halak számára.

A másik gyakori kérdés: teknőst lehet-e benne tartani? Nem javasoljuk, elsősorban azért nem, mert a teknős könnyedén kimászik belőle, és ha nem vesszük körül a tavat megfelelő kerítéssel, megszökik. Különösen egy nagyobb teknős táplálkozása során pedig már jelentős mennyiségű szerves anyag erül a vízbe, ami beindítja az algásodást.


 
Esetenként jelentkező problémák
 

A tőzegbeton – mint minden beton – cementet is tartalmaz, ami mészkőszármazék. Előfordul, hogy a víz meszet old ki az anyagból, és ez vékony hártya formájában kiül a víz tetejére. Ha ez történik, a vizet néhányszor ki kell cserélni, amíg a mészkioldódás meg nem szűnik.

Minden dézsató-tulajdonostól azt hallhatjuk, hogy a madarak előszeretettel látogatják az új itatóhelyet. Sajnos volt olyan is, akinél a rigók vérszemet kaptak, és a fegyelmezett italfogyasztás és pancsolás helyett nekiláttak kiritkítani a beültetett növényeket. Ellenszer: a növények körül a gyöngykavics borítást cseréljük nagyobb kavicsokra-kövekre, ami már kifog a tollas garázdákon.

 

Természetesen a fenti telefonszám dézsató-forródrótként is üzemel!

Ugrás fel

Az AESCULUS tanácsadó válaszol

Önnek miben tudunk segíteni?

Ellenőrző kód:

Biztonsági kód

AESCULUS kertészet - specialitásunk a kerti tavak

Hazai szaporítású vízinövények a termelőtől

Mindent a vízinövényekről
Vízinövény-termesztés

Vízninövényeink megvásárolhatók Budapest és az ország nagyobb kertészeti árudáiban. A termesztőtelepen csak nagykereskedelmi kiszolgálásra van lehetőség.

Kertészeti árudák figyelmébe: további viszonteladók jelentkezését várjuk!

Vízinövény-katalógus
Katalógusunkból tájékozódhat az általunk termesztett vízinövényekről, telepítési és gondozási igényeikről. Ha kerti tó építését tervezi, vagy új növényeket szeretne ültetni tavába, itt segítséget kaphat a kiválasztáshoz és az ültetéshez. Tudjon meg mindent a vízinövényekről!

Ültetési mélység szerinti böngészés

Írja be a keresett növény nevét, vagy nevének részletét:

Ugrás fel

AESCULUS kertészet: kertépítés, kertgondozás, tóépítés

REFERENCIÁINK HELYETTÜNK BESZÉLNEK

  • A kerítést hamisciprus-sövény takarja,  mellette hullámos vonalú, mulcsozott évelőágyás. A kép még füvesítés előtt készült. (Dunakeszi, családi ház kertje)
  • A meredek oldalon kis vízesés folyik a tóba. Itt szögletes kövekből készült a meder - a hatás egészen más.
  • A fügefa a kis kerti tó mellett és a határozott levélzetű mocsári nőszirom mediterrán jelleget kölcsönöz a kertnek.
  • Lapos kövekből kirakott kerti út. A látványnak is fontos eleme.
  • A koros fa tövébe kis cserje- és évelőcsoportot ültettünk. A talajt fenyőkéregmulcs takarja, a környező területet magról füvesítjük.

AESCULUS KERTÉSZET AJÁNLAT, RENDELÉSFELVÉTEL, KAPCSOLAT: Telefon: +36 20 981 6810 | e-mail: info@toepites.hu

Fejlesztette: SPEEDPC Informatika

© 2006-2013 Aesculus Kertészet | Minden jog fenntartva!